جشن های پایه گذاری شهر کیتو پایتخت اکوادور
این روزها و شب ها کیتو حال و هوای متفاوتی دارد. البته همیشه در روزهای آخر هفته صدای موسیقی در خیابان ها شنیده می شد. اما این بار جشن و شادی دلیل دیگری دارد. یکشنبه، ششم دسامبر، سالروز استقلال کیتو، پایتخت اکوادور است. اما برگزاری مراسم یادبود این روز فقط به یکشنبه خلاصه نمی شود.
در ششم دسامبر سال ۱۵۳۴ میلادی، اسپانیایی ها کیتو را در محل کنونی این شهر که در آن زمان بقایای پایتخت دوم امپراطوری اینکا در آن قرار داشت، بنا کردند. این روز در سال های بعد از آن همواره جشن گرفته می شد. از سال ۱۹۶۰ میلادی نحوه برگزاری این جشن کاملا تغییر کرد. از آن تاریخ تا امروز جشن هایی به مدت سه هفته در پایتخت برگزار می شود که به نام “جشن های کیتو” معروف هستند. این مراسم از هفته آخر ماه نوامبر شروع می شود و تا هفته دوم ماه دسامبر ادامه دارد. نقطه اوج برگزاری “جشن های کیتو” از اول تا ششم دسامبر است.
یک هفته مانده به پایان ماه نوامبر، شهر برای برگزاری جشن آماده می شود. فروشگاه ها، مراکز خرید، ورودی آپارتمان ها، بازارهای میوه و تره بار، مدارس، دانشگاه ها و خلاصه همه جای شهر با ریسه های کاغذی و بادکنک های قرمز و آبی (رنگ های پرچم استان پیچینچا که کیتو مرکز آن است) و عبارت “زنده باد کیتو” تزئین می شوند. از این تاریخ دسته های موسیقی و رقص هم به صورت پراکنده در جای جای شهر دیده می شوند.
بعد از این مقدمه، هفته اول ماه دسامبر و اوج “جشن های کیتو” فرا می رسد. در این روزها بیشتر از هر زمان دیگری شهر در جنب و جوش است؛ خیابان ها شلوغ ترند، صدای موسیقی بیشتر از همیشه به گوش می رسد، “چیبا“ها بیشتر از هر زمان دیگری و البته در همه روزهای هفته دیده می شوند، دسته های موسیقی و رقص هر روز در چند قسمت مختلف شهر برنامه برگزار می کنند و هر بار یکی از خیابان ها برای چند ساعت بسته است.
شهرداری کیتو بروشورهایی تهیه و پخش می کند که برنامه دقیق برگزاری “جشن های کیتو” به همراه زمان و مکان آن را اعلام می کند. بروشورهایی هم به منظور اعلام محدودیت های ترافیکی در این روزها، بر اساس محل برگزاری جشن، تهیه می شوند. علاوه بر سازماندهی دسته های موسیقی و رقص، برگزاری کنسرت های موسیقی و نمایشگاه های مختلف یکی از اقدامات شهرداری برای این روزهاست. حضور ملکه زیبایی شهر کیتو در مراسم، یکی از جذاب ترین برنامه های جشن است.
پیش از لغو اجرای گاوبازی در کیتو، این مراسم هم از اتفاقات مهم این روزها بود که افراد زیادی را به این شهر می کشاند. مشهورترین گاوبازها از کشورهای مختلف خصوصا اسپانیا در این مراسم شرکت می کردند و در نُه روز متوالی با هم رقابت می کردند.
بخش دیگری از رسوم مخصوص این جشن ها، از سوی مردم برگزار می شوند. از جمله آنها بازی کودکان با اتومبیل های چوبی تزئین شده است که در خیابان های شیب دار، انجام می شود. بازی چهار نفره با پاسور به نام “چهل” (Cuarenta)، یکی دیگر از این رسوم است که به مناسبت استقلال کیتو به طرز جالب و گسترده در همه جای شهر برقرار است؛ در مکان های عمومی، رستوران ها، مدارس، دانشگاه ها، اداره ها و هر جایی که امکانش باشد. علاوه بر این، شخصیت های مختلف دولتی و سیاسی، از رئیس جمهور گرفته تا رئیس مجلس این بازی را انجام می دهند، شهردار کیتو هم که جای خود دارد!
حضور پر رنگ چیباها در این مدت که معمولا آهنگ های مخصوص در مدح کیتو را پخش می کنند، یکی دیگر از رسومی است که در سال های اخیر به جمع دیگر آداب این جشن ها پیوسته است. مردم دسته دسته سوار بر این دیسکوهای متحرک، سرودهای مخصوص استقلال کیتو را فریاد می زنند.
این مناسبت نوشیدنی مخصوص خود را هم دارد. “Canelazo” مخلوطی است از آب، شکر، دارچین و میوه ای به نام نارانخیا. در کنار خیابان های اصلی محل برگزاری جشن ها تعداد زیادی مشغول تهیه این نوشیدنی فوق العاده شیرین بر روی اجاق گاز هستند. این شربت گرم بعد از آماده شدن در شیشه ریخته شده و برای فروش در بین مردم توزیع می شود.
اکنون که در حال اتمام این مطلب هستم، ساعت از یک بامداد هم گذشته است. هنوز صدای موسیقی و آتش بازی به گوشم می رسد. گاهی هم فریادهای “زنده باد کیتو” محله را پر می کند. نمی دانم می توانم با این صداها بخوابم یا نه! 🙂